• patriot.jpg

Народният представител от ПГ на ПФ и заместник-предсадател на ВМРО-БНД Искрен Веселинов разкритикува за пореден път популизма на ГЕРБ, изразяващ се откровено чрез т.нар. "Национална програма за енергийна ефективност на многофамални жилищни сгради". 
 
Примерът, който той даде е от Русе, където в наскоро саниран блок, проблемите на живущите тепърва започват. "Още погледнат отвън блокът показа, че една от основните задачи, да се уеднаквят фасадите, не е изпълнена. Това, оказа се, е най-малкия проблем." - споделя народният представител.  По време на ремонта всичко, което може да се сгреши е объркано. Щетите, нанесени от фирмата-изпълнител на потърпевшите граждани са за хиляди, но явно не може да им се търси последваща отговорност. Изцяло подменената инсталация за звънци (няма и година време откакто живущите със собствени средства са закупили и монтирали) е сменена с друга - далеч по-некачествена по думите на изпълнителя. Такова било разпореждането на проекта. Кабелите не са вкопани в стените, във всеки апартамент е поставен нов домофон, в непосредствена близост до "стария". Звънците, работещи на 220V са демонтирани, а кабелите им - на места увити в изолирбанд, на места оставени да висят свободно.
блок2
 
В някои апартаменти, поради изключителната немарливост на фирмата-изпълнител, вече има мухъл. Причината в конкретния случай е в това, че работниците са демонтирали тръбата на ширма, а отвора оставили затворен. Така три месеца изпаренията, които ширма трябвало да отвежда извън помещението, пълнели с влага кухненския шкаф. Освен всичко това - некадърно монтирани дограми и первази, налепени изолации, където не е нужно и т.н. и т.н.
 
 "Санирането е бедствие, полза от него няма. Или поне за нас полза няма - за изпълнителите е друго. А нас сега ни чака ремонт, който ще си платим от джобовете." - бяха категорични хората от блока.
 
 "Аз вече споделих на друго място, че с 1 млрд.лв. може да се построи магистралата от Русе до Велико Търново и пътя-убиец да остане в историята. Магистрала, която би дала шанс за икономически растеж на един от най-бедните региони в страната ни. Вместо това тези пари ще се насочат отново за саниране, от което ще се облагодетелстват малцина жители на София и др. големи градове. Сметката ще я плащаме всички, дори и старците в забравените от бога селца и махали, където държавата е влагала пари запоследно къде Априлския пленум. И защо ГЕРБ не спечелят първо изборите, а след това да предлагат тази политика на крещящата несправедливост, аз просто недоумявам?!" - казва Веселинов.
 

блок5

 
 
Всъщност предложеният съвсем скоро от управляващите нов милиард за въпросната програма, както и проектът за решение, който трябва да бъде приет първо от различните комисии, е подкрепен сега-засега единствено от ДПС. Тази колаборация между ГЕРБ и протурската партия ДПС буди съмнение за нечиста сделка, чиято цена ще плащаме отново всички ние. В крайна сметка въпросът, който остава да стои с пълна сила е кой е по-важен за рекламираните като "проевропейски" настроени управляващи - фирмите-изпълнителки или хората?
 
 
Докато разберем отговорът на този въпрос хората от този жилищен блок в Русе ще ремонтират ремонтираното със собствени средства, осъзнали, че за пореден път собствената им държава ги е ограбила.