• patriot.jpg

Красимир Каракачанов е единствения лидер, който бележи ръст в одобрението за него.

В изследване на Алфа Рисърч, проведено в периода 8 юни-14 юни 2016 година сред пълнолетното население на страната за обществените нагласи, извежда на преден план няколко съществени констатации. Първо - продължава кризата на доверие към основните държавни институции. Това в ежедневнието, при конфликтни ситуации, мотивира хората да пренебрегват както позициите, така и усилията на институциите за решаване на даден проблем. Второ - висок интерес към предстоящите президентски избори (около 59% възнамеряват да гласуват), но липсата на официални кандидати три месеца преди тяхното провеждане руши образа на независимост и самостоятелност на тази институция. Трето - наблюдават се позитивни оценки за действията на правителството по диверсификация източниците на газ, усвояването на еврофондовете, инфраструктурните проекти и борбата с контрабандата. Четвърто - ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, но БСП и националистическите формации също бележат ръст. РБ започва да губи енергията си от участието във властта и се отмества надолу. 

Сред най-важните за обществото правителствени политики, попадат и тези за оградата по българо-турската граница, въвеждането на задължителното гласуване, както и ограничаването на секциите за гласуване в чужбина. Припомняме, че Патриотичния фронт и ВМРО в частност, е сред най-категоричните защитници за продължване на строителството на защитното съоръжение по границата ни с южната съседка. Правителството преди няколко дни отпусна 44 милиона лева за завършването на оградата в Бургаска област. 270 километра е общата дължина на защитната стена, целяща да предпази страната ни от нахлуващите тълпи нелегални африкански племена. Проблемът с щурмуващите европейската свобода, е на път да се превърне в основен и за Европейския съюз, тъй като скоро стана ясно, че само за 2015 година преминалите незаконно границата на съюза наближава 2 милиона души. Тази тенденция е стряскаща и показателна едновременно. Ако се направи справка със статистиката за предходните години, то може да се види, че нелегалните преминавания през граничната бразда за 2013 година са малко над 100 хиляди, а пред следващата 2014 година - малко на 250 хиляди. В световен мащаб този проблем е също на път да се превърне в болезнен. Годишният статистически доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) сочи, че бежанците - хората, напуснали своята страна - са достигнали 21,3 милиона. 

На този фон данните в проучването категорично показват, че според анкетираните, България не се справя адекватно с бежанската криза. Близо 70% считат, че в страната започват да навлизат все повече нелегални бежанци. Налагащият се извод е, че в дългосрочен план хората ще обръщат все по-настоятелно своя поглед именно към представителите на националистическите и патриотични организации, тъй като единствено те са тези, които не се притесняват да нарекат проблема с истинското му име.

Началото на този процес е вече забележим. Нараства одобрението за съпредседателя на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който в сравнение с началото на 2015 година, когато е събирал 13%, към настоящия момент среща 18,3% лично одобрение. Каракачанов попада сред първата петица, нареждайки се плътно зад Корнелия Нинова, имаща лично одобрение 18,4%. Другият лидер на Патриотичния фронт Валери Симеонов събира 13,2%, а Волен Сидеров бележи значителен спад - от 8% в началото на 2015 година, до 4,2% към юни 2016 година. Това рефлектира и върху евентуалните резултати за парламент. Ако изборите бяха днес, то за Патриотичния фронт биха гласували 4,9%, за РБ - 5%, за БСП - 12.8%, а за ГЕРБ - 21,9%. Големият въпрос е дали партия "Атака" ще успее да се пребори, за да остане в Народното събрание. За тях биха гласували едва 2,6% от анкетираните. Голяма част от участвалите в социологическото проучване оценяват с положителен знак усилията на мнозинството за справяне с проблемите, в които се намира страната ни. Над 57% подкрепят идеята правителството да завърши своя пълен мандат, а едва 17% очакват то да подаде оставка и да има предсрочни избори още тази година.

Интересно е, че според Алфа Рисърч 40% от хората не са чували за нито един от двата референдума - и за този на Слави Трифонов и за този на Веселин Марешки. Все пак и двете иницативи създават възможност за лансиране и усилване различни емоционални послания, които биха могли не толкова да променят изборните правила, колкото да разместят позициите в президентската битка и политическата картина.