• patriot.jpg

Регионалният координатор на ВМРО за Североизточна България и председател на групата на "ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН" в ОбС Русе Галин Григоров коментира пред списание "Българе" необходимостта от възстановяването на наборната военна служба.
 
"Безспорно е, че наборната военна служба, освен нужните познания за боравене с оръжие и воински умения за защита на Отечеството, възпитава и други важни качества у младежите като самостоятелност, дисциплина, точност, отговорност и дух на родолюбие. Твърдо смятам, че наборната служба в БА трябва да бъде възстановена, заедно с премахнатите строителни и хидро войски. В тях в рамките на армейската служба младежите без образование от някои социални прослойки могат да придобият трудови навици и подготовка в определени професии, което впоследствие ще им бъде от полза не само да се интегрират в обществото ни, а и да издържат семействата си с честен труд и да бъдат положителен пример за децата си" - споделя пред новия брой на списанието Григоров. 
Припомняме, че патриотите са едни от най-яростните защитници на идеята за връщането на наборната военна служба. През годините многократно пред обществото са представяни и обяснявани аргументите. Преди месец законопроектът на ПФ бе отхвърлен от Парламентарната комисия по отбрана. Аргументите на основните политически партии за това бяха меко казано комични. 
В рамките на обсъждането министърът на отбраната Николай Ненчев посочи,че задължителна наборна служба противоречи на Конституцията. Владимир Тошев от ГЕРБ посочи, че групата му няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Република България, касаещ наборната военна служба. Според него въпросът за наборната военна служба е политически. Заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров от БСП посочи, че няма да подкрепи законопроекта. Народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на комисията посочи, че на този етап ДПС няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на България, касаещ въвеждането на наборната военна служба. Според него първата задача е да се е армията да бъде високоефективна и професионална и да има модерно въоръжение. Председателят на Комисията по отбрана и заместник-председател на ПГ на АБВ ген. Михо Михов посочи, че ще се въздържи от подкрепа на законопроекта, тъй като според него защитата на Отечеството не се измерва с преминаването през военна служба и носене на оръжие. 
Така на практика тихомълком мнозинството затвърди статуквото. Мантрата, че наборната военна служба е излишна и скъпа, се повтаря в пълен глас от всички политици на прехода, чиято единствена задача бе да ликвидират възможността на Българската армия да влияе в политическия живот на страната. Пацифистките вопли и стенания на корумпираното мнозинство, прикрити зад гръмките фрази, че по този начин се придава политическо звучене на една тема, която е обект преди всичко на военните специалисти, е всъщност паролата, чрез която присъдружните партии затвърдиха спокойствието си, разбира се за сметка на обикновения български гражданин. Настоящата ситуация на Балканите и зачестяващите нелегални преминавания на държавната ни граница са достатъчно силни аргументи, за да се предприемат адекватни действия в насока военна подготовка на масовото население.