• patriot.jpg

Във връзка с постоянно актуалната тема за промените в системата на образованието разговор със заместник-председателя на ВМРО-Русе Деян Стайков.
Деян Стайков е роден на 21.09.1977 год. в град Русе. Завършил с отличен успех Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, специалност история. Вече дванадесет години работи като учител по История и цивилизация и География в ОУ „Любен Каравелов” в град Русе. Деян е един от успешните млади учители, които с труда си ежедневно доказват, че професията не е изгубила своя смисъл. През учебната 2015- 2016 год. неговата ученичка Ева Тодорова Тодорова зае първо място на републиканската олимпиадата по история и цивилизация. Преди осем години, съвместно с РУО, Регионалния исторически музей и ВМРО-Русе става инициатор и учредител на обучението  по СИП „Русезнание“ в русенските училища. Тази година е награден с приз "Учител на годината" на специална церемеония в Община Русе. Деян разказва как избра именно професията учител, както и за трудностите, които ежедневно среща в своята работа.
 
Защо избра да станеш учител?
- Като малък, не съм си мечтал да стана учител, просто обожавах историята и четях всичко което ми попадне на историческа тематика. Постепенно увлечението ми се превърна и амбиция да уча история, а в последствие и да стана учител. Мислех си, че няма по-лесно нещо от това да си учител, но съм грешал много. Доста хора си мислят, че няма нещо по лесно от това да бъдеш учител, но не е така. Първо трябва да си намериш работа, което вярвайте ми, коства доста време и нерви, а след това и да се докажеш. Това обаче не става само с ходене на работа, а с много труд. След труда вече идва и признанието, и успеха.
 
Какви перспективи имат младите учители, които сега започват своя професионален път? 
- Перспектива има винаги, стига да я търсиш. Съветвам младите учители на първо място да бъдат упорити. Ботев го е казал "учителят трябва да е упорит като магаре и телесно здрав като битолски просяк”. Сега някои биха казали, че лесно се работи с "добър материал”, както в моето училище, ала вярвайте ми, колкото е по добър материала, толкова повече трябва да работиш, за да го доразвиваш.
 
Мнението ти за новия закон и за новите учебни програми по история? 
- Новият закон за училищното образование влезе в сила на 1-ви август тази година. Законът, създаде само едно - хаос. Невъзможното е прилагането на нещо ново с такива ускорени темпове. Увеличи се бумащината и писарската ни дейност. Понякога се отделя до два-три часа от работното време именно в това, а не мисля, че учителя трябва да бъде чиновник. Той трябва да бъде творец. Колкото до новите програми, имах възможност да се запозная с тях, още преди доста време. От една страна са добри, но от друга не. В 5-ти клас децата се затрудняват от старата история. В 6-ти клас се изучава средновековна история, от нея 50% е българската, 50% е общата. За мен незаслужено се пренебрегва средновековната история на България. В 7-ми клас, пък се изучва възрожденска, нова и най-нова българска история. Тук вече е добре, още повече, че се увеличи и норматива от 51 часа годишно на 72 часа. В гимназиален етап най-лошото е, че в 11 и 12-ти клас не е предвидено да се изучва история.
 
Предизвикателствата пред един съвременен учител? 
- Реформата, новите технологии, промяната в начина по който сме се учили ние и децата от Z-поколението. Обаче най-голямото предизвикателство си остава професионализма, който трябва да притежава всеки един колега.
 
Твоето послание към останалите ти колеги-учители? 
- Основната задача на учителя по история е да създаде чувства на любов и преклонение пред нашия народ. Децата трябва да обичат България и аз като историк винаги се стремя към едно и също нещо - да пробудя поколението което обучавам. Да го пробудя към родолюбие, защото за мен България е над всичко.